štvrtok 21. februára 2013

Carnival / Maškarný ples

Užili ste si fašiangy ? (Did you enjoy carnival ? )

for English version open whole article ( down ) 
obdobie radovánok, hodovania a neviazanej zábavy. Dopočula som sa že výberom masky odkrývame tieň v nás. 
Akú ste mali tento rok karnevalovú masku? Že žiadnu ? Tak to treba rozhodne napraviť ! Skúste to o rok. ;) Môžem povedať že je to naozaj zábavné a na takom poriadnom karnevale si môžete užiť naozaj skvelú zábavu. A to nehovorím o tom že samotná príprava je asi najlepšia. :) 
Nejaké tie info : Fašiangmi nazývame obdobie od Troch kráľov, 6. januára, až do polnoci pred škaredou - Popolcovou stredou,  ktorá bola tentoraz 17. februára. 
Ľudia sa v tomto období obliekali do masiek, ktoré mali okrem zábavy aj ochranný význam a mali chrániť pred negatívnymi silami.
Posledné tri dni boli najveselšie a zábavy vyvrcholili v utorok poslednou muzikou pred Popolcovou stredou. Fašiang sa končil pochovávaním basy. Tradičným jedlom tohto obdobia bolo obradové pečivo - fánky, smažené šišky, slanina s klobásou a huspenina.
hh a tu máte naše fánky od mamičky :P  ^^ ;)
Rozhodla som sa že sa s vami podelím o moje fotografie z karnevalu a ponúknem vám tým trochu inšpirácie pre budúci rok . :) ---> v nasledujúcom príspevku :)

ENGLISH VERSION (open whole article ) (see more information)

party time and a lot of great fun. Some people say that you can say something about your personality by choosing your mask. :) 
What was your mask this year ? You didn´t have ? :O  No way! We must do something with it . You can try it next year ! I must say carnival time and partys are amazing and you can enjoy great fun with preparing your own original mask . 

And can you see the picture upstair ?? it´s our traditional food in Slovakia in this season :) It calls Fánky. If you want to try it write me a comment and i can publish for you a recipe to do it. ;)

Some informations: 
Carnaval, or Carnivale, is a festive season which occurs immediately before Lent; the main events are usually during February. Carnival typically involves a public celebration or parade combining some elements of a circus, mask and public street party. People often dress up or masquerade during the celebrations, which mark an overturning of daily life.
Carnival is traditionally held in areas with a large Catholic and, to a lesser extent, Eastern Orthodox makeup. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára